Microfermele de porci, pe cale de disparitie?
• conform reglementarilor UE, producatorii particulari nu mai pot sa creasca porci �n conditiile de p�na acum • p�na la 1 iulie, crescatorii vor trebui sa declare la primarie daca exploatatia lor este profesionala sau nu • exploatatii profesionale comerciale cu peste 20 de porcine, trebuie autorizate sanitar-veterinar • 80 de crescatori de animale din �ntreg judetul au participat ieri la un seminar sustinut de catre reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si un reprezentant al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), prilej cu care au aflat despre modificari ale cadrului legislativ �n ceea ce priveste cresterea porcinelor. Aderarea Rom�niei la UE a impus alinierea legislatiei si �n ceea ce priveste conditiile de crestere a animalelor. �n prima faza se acorda o atentie deosebita cresterii porcilor, dat fiind faptul ca �n momentul de fata Rom�nia importa carne de porc pentru consumul populatiei, deoarece de c�tiva ani �ncoace, o mare parte dintre porcii din productia interna s�nt bolnavi de pesta. Tocmai de aceea, �ncep�nd din decembrie 2006, la nivel national a demarat o campanie de imunizare �mpotriva pestei, o buna parte din vaccinul folosit fiind trimis de Uniunea Europeana. Eradicarea bolii este unul dintre obiectivele impuse de catre UE, alaturi de altele precum bunastarea animalelor, transportarea lor, masurile de bio-securitate, protejarea mediului �nconjurator si modul de �nregistrare a exploatatiilor. Informatiile legate de aceste noi reglementari �n ceea ce priveste cresterea porcinelor vizeaza exploatatiile mici si mijlocii, care urmeaza a fi clasificate �n exploatatii profesionale si non-profesionale. �n aceste conditii, crescatorii din Neamt, ca de altfel cei din �ntreaga tara, trebuie sa declare p�na la 1 iulie a.c. primariilor de care apartin �n ce categorie se �ncadreaza exploatatia sa - non-profesionala, cu un efectiv de maximum trei porcine, exclusiv pentru �ngrasat, destinate consumului familial, non-profesionala, microferma comerciala cu maximum 20 de porcine, din care numai doua scroafe pentru reproductie si exploatatie profesionala comerciala cu peste 20 de porcine. Aceasta din urma trebuie sa �ndeplineasca mai multe conditii de bio-securitate, tenologice, de management si trebuie sa fie autorizata sanitar-veterinar de catre DSVSA Neamt.
„�n judetul Neamt exista acum circa 50-60 de microferme de porcine, care functioneaza �n virtutea inertiei de ani de zile, fara a fi autorizate sanitar-veterinar, fara a respecta o legislatie, iar animalele s�nt destinate sacrificarii si v�nzarii carnii �n piete, oboare si alte locuri publice. Multe dintre acestea vor disparea, pentru ca proprietarii lor nu au putere economica, nu au conditii corespunzatoare �n care sa creasca animalele si �n nici un caz nu vor putea respecta noile reglementari impuse de Uniunea Europeana. Le-am explicat oamenilor sa singura sansa de a supravietui din punct de vedere al veniturilor si a exista �n legalitate este aceea de a se asocia �ntre ei si de a �nfiinta exploatatii profesionale comerciale. Nu va mai fi permis ca un cetatean sa creasca 50 de porci sau poate mult mai mult, �ntr-un spatiu dintre casa lui si a vecinului, ignor�nd conditiile de bio-securitate si mediu“, a declarat doctor Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamt.
|