Razie cu amenzi de 110 milioane
• din 15 unit�ti de alimentatie public� verificate, la 11 au fost constatate nereguli • blocurile alimentare nu s�nt dotate corespunz�tor si nu beneficiaz� de suficient spatiu • au fost g�site produse cu modific�ri organoleptice si termene de garantie dep�site • au fost retrase din consum 19 kilograme de alimente si b�uturi alcoolice, �n valoare total� de 311 lei si au fost oprite temporar din consum 22 kilograme alimente - �n valoare total� de 286 lei • de asemenea, au fost aplicate sase amenzi contraventionale, �n valoare total� de 11.000 lei •
Un control recent efectuat de c�tre reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt a avut �n vizor unit�ti de alimentatie public� din judet, unele dintre ele fiind incluse �n zonele turistice, altele fiind situate �n Piatra Neamt si Roman.
Au fost verificati 15 operatori economici, iar toti aveau autorizatii de functionare, ori certificate de clasificare.
La 11 dintre unit�tile vizitate de c�tre echipele de control ale OJPC Neamt au fost depistate deficiente mai mult sau mai putin grave.
La patru dintre operatori economici au fost constatate abateri privind afisarea firmei unit�tii, a numerelor de telefon ale conducerii societ�tii, a reprezentantei zonale a Autorit�tii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau a acelora utile consumatorilor nemultumiti de calitatea serviciiilor si a produselor oferite de c�tre operatorii economici - Telcons - precum si num�rul de telefon, respectiv, adresa OJPC Neamt.
Inspectorii OJPC Neamt au constatat c� saloanele de consumatie apartin�nd unit�tilor verificate, au dot�ri corespunz�toare pentru tipul si categoria prev�zut�.
La dou� dintre unit�tile verificate s-au constatat mai multe deficiente. �n primul r�nd, suprafetele de lucru ale buc�t�riilor, camerelor anexe si circuitelor erau mici si nefunctionale, agregatele frigorifice erau amplasate fie pe culoarele de trecere, fie �n spatiul de prelucrare preliminar� a alimentelor. Verific�rile echipei de control au mai scos la iveal� c� spatiile frigorifice utilizate pentru depozitarea materiilor prime congelate au un grad de uzur� foarte avansat. De altfel, s-a mai constatat c� buc�t�riile nu detineau dot�rile necesare, iar vasele si ustensilele existente aveau emailul degradat.
La nici o unitate din cele verificate nu s-a constatat lipsa documentelor de provenient� pentru alimentele si b�uturile existente. �n schimb, au fost identificate materii prime si semipreparate neconforme, cu modific�ri organoleptice - br�nz� burduf cu miros modificat si aspect necorespunz�tor, carne de pas�re si de vit� fiart� si congelat� cu aspect necorespunz�tor si f�r� elemente de identificare, semipreparate f�r� date de identificare.
La cinci unit�ti de alimentatie public� s-au g�sit alimente si b�uturi cu data durabilitatii minime dep�sit� - Bere „Harghita“ si „Bucegi“ �n ambalaje de 0,5 litri, cotlet de porc, frisc� vegetal� „Aro“, sos soia si capere, salat� de icre hering cu ceap�, marca „Bonito“ �n ambalaje de 170 g, cremvursti subtiri.
La sapte operatori economici au fost depistate produse cu abateri de marcare - preparate din carne de porc preambalate �n folie, dar f�r� nici un element de identificare, f�r� nici un �nscris care s� indice data congel�rii, hamburgeri si mici formati care nu prezentau etichete cu principalele elemente de identificare si caracterizare, ou� pe care data durabilit�tii minimale era ilizibil�.
La trei unit�ti de alimentatie public� s-a constatat nerespectarea temperaturilor impuse sau declarate pentru depozitarea alimentelor. Astfel, salamul crud-uscat „Palermo“ era p�strat �n stare termic� de congelare, desi produc�torul recomand� o temperatur� de p�strare situat� �ntre 10 si 12 grade Celsius si o umiditate relativ� a aerului de cuprins� �ntre 75 si 80%. S-au mai g�sit preparate din carne p�strate la temperatura mediului ambiant si cotlet de porc care a fost achizitionat refrigerat, dup� care a fost congelat.
La majoritatea agentilor economici verificati (cu exceptia a doi), s-a descoperit c� nu se efectueaz� si �nregistreaz� temperaturile din agregatele frigorifice, nu s�nt �nscrise �ntr-o fis� s�pt�m�nal� sau lunar� si nici nu s�nt depuse la dosarul sanitar.
Ca urmare a deficientelor g�site cu prilejul controalelor efectuate, au fost retrase din consum 19 kilograme de alimente si b�uturi alcoolice, �n valoare total� de 311 lei, au fost oprite temporar din consum 22 kilograme alimente �n valoare total� de 286 lei si au fost aplicate sase amenzi contraventionale, �n valoare total� de 11.000 ron (110 milioane lei).
|