V�N�TOARE CU PROBLEME
• un urs a fost v�nat de un spaniol �n p�durile din Grinties • dup� ce a fost transat de niste s�teni, capul si blana au fost crotaliate si au luat drumul Spaniei • circa 200 de kilograme de carcas� carne, au fost trimise la un restaurant din Iasi • analiza f�cut� �nainte de a refrigerarea c�rnii a relevat infestare cu trichineloz� • din ficatul si inima s�lb�ticiunii s-au �nfruptat trei persoane, iar oasele au constituit mas� pentru trei c�ini de v�n�toare • at�t oamenii c�t si animalele se afl� �n observatie si tratament preventiv contra trichinelozei • Mai multe institutii din judet s�nt �n alert� din cauza unui urs cu trichineloz�, din m�runtaiele c�ruia s-au �nfruptat trei nemteni din Grinties.
Ursul a fost v�nat miercuri, 2 mai, pe teritoriul Fondului de v�n�toare 19 din Grinties, care acum se afl� �n administrarea Asociatiei „Cocorul“ Bucuresti, asociatie particular� care a fost �nfiintat� �n urm� cu 6 ani. Conform preciz�rilor f�cute de c�tre Raul Papalicef, �n calitate de administrator al acestei asociatii, ursul a fost v�nat legal, �n prealabil fiind emis� autorizatie �n acest sens. Dup� ce a fost h�ituit� conform ritualului specific, cu gonaci si c�ini de v�n�toare si a fost dobor�t�, s�lb�ticiunea a fost cotat� la 395 de puncte, fiind evaluat� la 7.500 de euro, bani pe care i-a �ncasat Asociatia „Cocorul“. Ulterior, transportat la locuinta particular� a Gheorghe Sandu, din localitate, animalul a fost decapitat, jupuit, transat si eviscerat. Capul si blana au fost crotaliate si trimise la Bucuresti, pentru a fi punctate ca trofeu, urm�nd a fi exportate �n Spania. Conform declaratiilor lui Gheorghe Sandu, intestinele si alte resturi provenite de la urs au fost arse, iar ficatul si inima au fost consumate de c�tre paznicul asociatiei, Dan Hulpasu, �mpreun� cu sotia si fiica sa. Oasele provenite de urs au constituit o mas� copioas� pentru cei trei c�ini de v�n�toare ai lui Gheorghe Sandu.
Circa 200 de kilograme de carne care au rezultat dup� sacrificarea s�lb�ticiunii au fost apoi trimise c�tre un restaurant din Iasi, al c�rui patron este membru al Asociatiei de V�n�toate si Pescuit „Cocorul“. Cum, din Neamt, carnea nu a plecat �nsotit� de certificat sanitar-veterinar, asa cum ar fi trebuit, aceasta a fost supus� unui control de specialitate si unui examen trichineloscopic efectuat de c�tre reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Iasi. Analizele de laborator au relevat infestarea c�rnii cu Trichinella Spiralis, un parazit care provoac� boala numit� trichineloz�. �n consecint�, au fost sesizati reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare Neamt, care au luat leg�tura cu medicul sanitar-veterinar din zon�, �n sarcina c�ruia a picat, acum, efectuarea unei anchete epidemiologice. Cele trei persoane care au consumat din m�runtaiele ursului infestat cu trichineloz� au ajuns s�mb�t�, 5 mai, la sectia Contagioase, unde le-au fost prelevate probe �n vederea unui examen de laborator care s� arate dac� acestia s-au infestat cu parazitul Trichinella Spiralis si le-a fost administrat tratament specific de prevenire a aparitiei bolii. Fiind alertate �n privinta evolutiei unui posibil focar de trichineloz�, cadrele medicale ale Biroului Epidemiologic al Autorit�tii de S�n�tate Public� Neamt au demarat si ele o anchet�, �n vederea depist�rii tuturor persoanelor care au intrat �n contact cu ursul bolnav. Numai c� infestarea cu acest parazit nu are loc dec�t �n cazul consumului de carne provenit� de la animalul bolnav si nicidecum prin simpla atingere sau manevrare. Semnele clinice ale �mboln�virii apar dup� circa dou� s�pt�m�ni de la infestare. Tinuti sub observatie medical� si tratament s�nt si cei trei c�ini de v�n�toare care au consumat oasele de urs.
Potrivit preciz�rilor f�cute de c�tre Filip Azoitei, primarul comunei Grinties, o comisie mixt� alc�tuit� din politisti, reprezentanti ai Directiei Sanitar- Veterinare Neamt si ai Autorit�tii de S�n�tate Public� Neamt cerceteaz� acest caz. Una dintre m�surile dispuse a fost aceea de a se arde locul unde s-a f�cut transarea animalului bolnav.
Doru B�lut, seful Compartimentului V�n�toare si Salmonicultur� din cadrul Directiei Silvice Piatra Neamt, sustine c�, de sase ani �ncoace, �n Neamt nu a mai fost �nregistrat vreun caz de urs cu trichineloz�.
|