„Lumin�“ la m�n�stiri
• turistii s�nt asteptati la m�n�stiri, de �nviere, cu mii de ou� si cozonaci • la Neamt, pentru pelerini s-au t�iat 60 de miei si este preg�tit vin de Cotnari • la Secu si Sih�stria, unde nu se consum� carne, mielul va fi �nlocuit cu pestele • la Agapia si V�ratec, maicile se �ntrec �n cozonaci si ou� �ncondeiate • si-au anuntat sosirea si grupuri de turisti din Germania si Spania, unii fiind, deja, „de-ai casei • M�n�stirile din zona Neamtului au intrat �n focul ultimelor preg�tiri pentru marea S�rb�toare a �nvierii Domnului, cel mai important eveniment al crestinit�tii. Cum mii de pelerini ajung �n fiecare an, de Paste, la l�casurile monahale, dorind s� scape de tumultul vietii cotidiene si s�-si acorde un r�gaz pentru primenirea sufletului �n aceste locuri �nc�rcate de spiritualitate, comunit�tile monahale fac eforturi pentru a-i �nt�mpina cum se cuvine pe oaspeti. Nu s-au anuntat, ca �n alte d�ti, nume importante de pe scena politic�, dar vin, �n schimb, turisti din Germania si Spania si numerosi credinciosi din toate judetele t�rii, astfel c� locurile de cazare existente la m�n�stiri s�nt deja ocupate, mai ales c� rezerv�rile s-au f�cut cu mult timp �nainte. Cei care au dorit s�-si petreac� Pastele �n zon� au apelat la pensiuni sau la hoteluri, deplas�ndu-se cu masinile la toate l�casurile monahale. Cuhniile m�n�stirilor s�nt pline de agitatie, pentru c� misiunea buc�t�reselor nu este deloc usoar�. Aici se prepar� bucatele specifice masei pascale si s�nt planificate sute de cozonaci si mii de ou� rosii, pasc� si friptur� de miel sau peste - acolo unde nu se foloseste carne �n alimentatia c�lug�rilor. Masa va fi asezat� ori de c�te ori va fi nevoie, dar se preg�tesc si pachete, pentru c� majoritatea credinciosilor pleac� �nainte de finalul slujbei din noaptea de �nviere. Multi pelerini si-au f�cut obiceiul de a lua la r�nd toate l�casurile m�n�stiresti pentru a primi lumina �nvierii, sper�nd c� astfel vor fi binecuv�ntati de divinitate si c� le va merge bine tot anul.
„Nu lipseste nici vinul pentru c� fiecare m�n�stire trebuie s� stea bine la capitolul acesta“
Arhimandritul Benedict Sauciuc, staretul M�n�stirii Neamt, crede c� slujba �nvierii Domnului are, aici, un farmec aparte, datorit� faptului c� edificiul fiind ca o catedral� deschis�, ceremonialul av�nd loc �n aer liber, luminile se revars� �n �ntreaga curte si �n cerdacurile din jurul acesteia. „La noi vin, �n fiecare an, mii de oameni, multi caz�ndu-se �n T�rgu Neamt si �n alte localit�ti. Noi avem o sut� de locuri la Centrul Social Cultural «Sf�ntul Paisie» de l�ng� m�n�stire, dar au fost rezervate toate. Vom preg�ti bucatele traditionale, peste o mie de ou� rosii si c�teva sute de cozonaci si pasc�. Vor fi t�iati peste 60 de miei, pentru friptur�, nu lipseste nici vinul pentru c� fiecare m�n�stire trebuie s� stea bine la capitolul acesta, pentru protocol. Noi avem vie la Cotnari, culegem struguri si preg�tim vinul aici, la m�n�stire. �n cele trei zile ale S�rb�torilor de Paste, credinciosii fac un tur al m�n�stirilor, merg si la iarb� verde, pentru c� se simte nevoia de natur�. Oamenii s-au s�turat de blocuri si betoane si vor s� ias� din tumultul problemelor zilnice, de aceea vin s� se relaxeze pe Valea Secului si Valea Icoanei. La noi si-a anuntat venirea parlamentarul Anghel Stanciu, prezent, ca de obicei, la slujba de �nviere, dar vom avea printre oaspeti si un grup de turisti spanioli“, a precizat staretul Benedict Sauciuc, amintind si de un alt grup, de la Bucuresti, organizat prin intermediul Patriarhiei.
„Cei care ne trec pragul caut�, �n general, confort duhovnicesc“
La M�n�stirea Secu, preg�tirile s�nt �n toi. Bucatele s�nt specifice Pastelui, dar va lipsi mielul, pentru c� aici nu se m�n�nc� carne. �n schimb, va fi g�tit peste, ce urma s� fie achizitionat de la Metro, pentru c� e mai ieftin, spuneau c�lug�rii, care au criticat specula care se face �n aceast� perioad� cu produsele necesare pe masa de Paste. Aici s�nt asteptati circa o mie de credinciosi, la �nviere, dar numai 200-300 s�nt luati �n calcul ca oaspeti, fiindc� majoritatea pleac� dup� ce primesc „lumin�“. Vor fi preg�tite 3.000 de ou� rosii, zeci de p�sti si cozonaci, ca si alte bucate traditionale. „Astept�m cu bucurie �nvierea M�ntuitorului, este cea mai mare s�rb�toare a crestinit�tii si facem preg�tirile cuvenite. �n primul r�nd, ne cur�t�m sufletul, trupul, dar primenim si m�n�stirea, s� aib� o hain� mai curat�. La noi vin cei care doresc s� se �mp�rt�seasc�, s� se spovedeasc�, s� petreac� Pastele �ntr-un mod mai linistit. Avem o sut� de locuri de cazare, toate s�nt ocupate. Nu oferim conditii extraordinare, dar cei care ne trec pragul caut�, �n general, confort duhovnicesc“, a declarat staretul m�n�stirii Secu, Arhimandritul Vichentie Amariei.
„Portile s�nt deschise“
La M�n�stirea Sih�stria, s�nt puse la dispozitia pelerinilor 40 de camere, dar nu mai este nici un loc disponibil. Comunitatea monahal� se asteapt� s� vin� multi credinciosi, av�nd �n vedere c�, de obicei, de �nviere oamenii nu mai �ncap �n biserici si �n curte din cauza aglomeratiei. Nici aici nu se consum� carne, asftel c� la buc�t�rie se fac nu mai putin de 10.000 de ou� rosii, cozonaci c�t de multi, s� ajung� la toat� lumea, iar pe mas� vor fi puse si br�nz�, lapte, pasc� si peste. Nu s�nt anuntati oaspeti deosebiti. „Care doresc, s� vin�. Portile s�nt deschise“, a spus staretul Victorin Oanele. Pelerinii vor sta la mas� �n arhondaric, preg�tit special pentru aceast� ocazie.
„Se opresc, se �nchin�, iau «Lumin�» si pleac� mai departe“
La m�n�stirile de maici, totul se desf�soar� ca �n anii precedenti. La V�ratec este asteptat un grup de turisti din Germania, care �si petrece de ani de zile s�rb�torile la acest l�cas monahal. Cele 40 de locuri de cazare s�nt rezervate, dar �n c�sutele maicilor, 180 la num�r, s�nt disponibile c�te dou� camere pentru cei care vor s� �nnopteze �n zon�. De regul�, vin multi credinciosi din judetele vecine, Iasi, Bac�u, dar, acum, Pastele fiind �n sezonul rece, nu se stie dac� num�rul celor prezenti la slujb� va fi la fel de mare ca �n anii precedenti. Comunitatea monahal� este �mp�rtit� �n dou� categorii: de obste si de sine. Adic�, unele maici vietuiesc muncesc si m�n�nc� la comun, iar altele locuiesc separat, la c�sute. Preg�tirile s�nt si ele �mp�rtite, se fac bucate pentru obste, dar fiecare c�lug�rit� prepar�, separat, m�nc�rurile traditionale, exist�nd o adev�rat� �ntrecere �ntre ele, �n privinta ou�lor �ncondeiate sau a cozonacilor, c�t mai pufosi si mai bine crescuti. Pentru obstea monahal� se preg�tesc, �n general, lactate si peste, pentru c� nu este dezlegare pentru carne. Dar pelerinii vor fi tratati cu miel fript, din cei f�tati la st�nile m�n�stirii. „A fost frig si nu avem prea multi miei. Oile noastre fat� mai t�rziu, la sf�rsitul lunii aprilie. La noi este obste mare de maici si se �ntrec �n pasc� si cozonaci. Vom vopsi 500-600 de ou� pentru masa oficial�, dar fiecare maic� mai preg�teste c�teva zeci de ou� �ncondeiate. La noi se fac picturi cu parafin� pe ou�, avem expuse si pentru v�nzare, pentru c� se bucur� de mare apreciere din partea turistilor. �n zona noastr�, de un timp, credinciosii merg �n pelerinaj la toate m�n�stirile, �n noaptea de �nviere. Este un flux continuu al celor care au masini. Se opresc, se �nchin�, iau «Lumin�» si pleac� mai departe“, a spus maica staret� Elena Giosanu. P�n� la Paste mai s�nt c�teva ore, �n care monahii se ocup� de r�nduielile bisericesti si fac ultimele retusuri �n ce priveste cur�tenia. �n aceast� s�pt�m�n�, postul a fost mai aspru, masa s-a servit o singur� dat� pe zi la ora 16, bucatele fiind g�tite f�r� ulei sau pr�jeli. Vinerea Mare a fost de post negru, pentru c� �n aceast� zi a fost r�stignit M�ntuitorul, iar jertfa sa trebuie respectat� prin �nfr�narea trupului si preg�tirea duhovniceasc� a sufletului.
|