Ne paste prohibitia
• posesorilor particulari de alambicuri le este fric� s� le mai foloseasc� • conform noilor reglement�ri, acestia trebuie s� le declare si s� pl�teasc� taxe, indiferent de cantitatea de alcool produs� • O situatie curioas� se �nregistreaz�, �n prezent, legat� de traditionala tuic� preparat� pe cont propriu si asta cu doar c�teva zile �nainte de Sfintele S�rb�tori de Paste. Potrivit traditiei, fiecare gospodar care se respect� va c�uta s� pun� pe mas�, pe l�ng� produse traditionale, miel, cozonaci si ou� rosii, si ceva de b�ut, de preferat natural, fie vin sau, mai bine, autohtona tuic�. Problema este c� alcoolul preparat �n gospod�rie nu va mai putea fi procurat, deoarece, potrivit noului Cod Fiscal valabil din acest an, produc�torii de rachiuri vor fi obligati s� achite statului „dijma“, clasica acciz�, dar care nu este deloc mic�. �n plus, cei care au acas� alambicuri vor trebui s� mearg� la administratiile financiare de care apartin si s� le declare, indiferent dac� le folosesc sau zac, pr�fuite, prin poduri. „Taxa pe cazan“ se ridic� la 375 euro pe hectolitru de alcool pur, valoare calculat� pentru cei care utilizeaz� astfel de b�utur� �n scop personal si este redus� la jum�tate fat� de c�t vor pl�ti produc�torii, particulari sau persoane juridice, care fabric� pentru comercializare. Mai pe �ntelesul tuturor, s�tenii care distileaz� un singur litru de tuic� clasic�, de circa 40 grade t�rie, vor pl�ti statului 50.000 de lei, aproape jum�tate din costul b�uturii, bani ce vor fi dati dac� respectivii nu vor obtine mai mult de 50 litri. Dac� „trag“ mai mult, peste 50 de litri, valoarea va fi calculat� la 750 euro pe hectolitrul de alcool pur. Pentru a-si scoate p�rleala, acestia vor fi nevoiti s� umfle pretul produsului, dar cu riscul de a nu-l mai putea vinde. Multi dintre romascani vor prefera s� cumpere b�utur� ieftin� si, dac� se poate, c�t mai de calitate, asa c� vor apela tot la bodegile cu b�uturi „fabricate“. �n zona Romanului, ca de altfel �n �ntreg judetul, nici un particular detin�tor de cazan nu si-a declarat distileria, desi, asa cum se stie, la tar� exist� un alambic cu serpentin� aproape �n fiecare cas�. „Prima dat� am aflat c� dac� facem doar p�n� la 50 litri de tuic� nu vom pl�ti nimic, dar, se pare c�, dup� noile intructiuni, si acestea vor fi impozitate. O alt� tr�znaie a legiuitorului este legat� de obligativitatea de a ne �nregistra cu aceste cazane, chiar dac� nu le folosim. Am �nteles c� vor exista inspectori ce vor bate din poart� �n poart� si vor c�utat alambicurile, iar cei care vor refuza s� spun� c� au, vor fi p�nditi si vor primi amenzi grase dac� vor fi descoperiti. De obicei producem pentru consum propriu sau pentru rudele care ne mai cer de s�rb�tori. Produsul este foarte bun, nu este toxic si, �n plus, prin v�nzarea unei cantit�ti de alcool ne scoteam cheltuiala cu lemnele consumate“, a declarat Mihai I., produc�tor agricol din comuna Icusesti. Acesta a mai precizat c� a discutat si cu alti vecini, care si ei „fabric�“ tuic� acas�, iar acestia au spus s� vor vinde cazanele, dec�t s� aib� probleme cu legea. Ei se tem c� vor fi p�r�ti de alti gospodari, deoarece toti stiu cine face rachiu si cine nu.
|