Autorit�tile, cu ochii dup� miei si ou�
Autorit�tile judetene au primit sarcini sporite pentru ca, �n perioada s�rb�torilor pascale, consumatorii s� nu aib� de suferit din cauza produselor alimentare achizitionate. Pentru evaluarea stadiului m�surilor luate �n judetul Neamt, privind sacrificarea animalelor, �n perioada urm�toare, si comercializarea produselor specifice, Colegiul Prefectural s-a reunit, la �nceputul acestei s�pt�m�ni, �ntr-o sedint� de analiz�. Aceasta a continuat cu videoconferinta organizat� de Ministerul Administratiei si Internelor, �n colaborare cu Autoritatea National� Sanitar� Veterinar� si pentru Siguranta Alimentelor, pe aceeasi tem�. �n acest sens, echipe mixte, formate din inspectori OPC si DSV lucreaz� �mpreun� si verific� respectarea conditiilor de producere, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor specifice acestei perioade, �n special a c�rnii de miel si ou�lor. Toate aceste actiuni continu� p�n� �n Ajunul Pastelui pentru ca, astfel, pe mesele nemtenilor s� ajung� produse sigure, de calitate si igienice.
Totodat�, pentru rezolvarea sesiz�rilor cet�tenilor, la nivelul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor s-a �ntocmit un program de permanent�, �n intervalul orar 7-20. Institutia Prefectului va veghea ca prevederile legale �n privinta sacrific�rii mieilor si comercializ�rii acestora s� fie aplicate cu strictete, respect�ndu-se �n aceeasi masur� exigentele europene.
Sacrificarea mieilor �n cele sapte abatoare autorizate din judetul Neamt (Dustim Prod Piatra Neamt, Cord Company Roman, Azo SRL T�rgu Neamt, Complex Alimentar Bicaz, Carmduofast Izvoare, TCE 3 Brazi Z�nesti, Zoosab S�b�oani) este obligatorie numai �n cazul comercializ�rii acestora �n piete sau magazine. Pentru consumul propriu, proprietarul �si poate sacrifica animalul �n gospod�rie. La solicitarea autorit�tilor locale pot fi autorizate, �n piete si t�rguri, spatii care s� �ndeplineasca conditiile sanitar-veterinare pentru sacrificare. Echipe mixte formate din medici veterinari si politisti vor organiza filtre de control pe principalele artere rutiere, pentru a verifica transporturile de produse alimentare specifice acestei perioade.
|